KACIK ŚLĄSKI

Chleb, Rozbark i św. Jacek

Członkowie naszego Oddziału SEP z pewnością pamiętają wizytę sprzed kilku lat w Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek w Radzionkowie i niezwykłą gościnność jego gospodarza, Pana Piotra Mankiewicza. Jedyne w swoim rodzaju muzeum cieszy się wciąż niesłabnącym powodzeniem wśród dorosłych, młodzieży i dzieci. To dobra propozycja dla każdego, komu nieobojętna jest śląska tradycja, ale też szacunek do ludzkiej pracy i do chleba. W roku 2020 mija właśnie dwadzieścia lat od uruchomienia placówki. Jubileusz stał się powodem, aby przypomnieć czytelnikom Kącika Śląskiego to wyjątkowe miejsce. W tym celu udałem się do Radzionkowa. Umówione spotkanie w muzeum i długa rozmowa z jego twórcą ukazały niezwykle ciekawe przypadki historii życia gospodarza. Polecając wizytę w Muzeum Chleba i zachęcając do poznania jego poszczególnych eksponatów, chcę tymczasem podzielić się z Czytelnikiem ciekawą rozmową.
 

Więcej w numerze 1-2020 ŚWE

Tagi